Binnenlandse Krant

ROTTERDAM – Het Rotterdamse bergingsbedrijf Smit Tak gaat binnen enkele maanden bij Griekenland een gezonken zeilschip met daarin het lichaam van een inwoonster van Hoorn lichten. Smit Tak zet een speciale grijper in om het wrak van de bodem van de Egeïsche Zee te halen.

De “Jason” zonk in mei 1994 voor het eiland Patmos nadat het jacht ’s nachts was geramd door een Turks vrachtschip. Het 27 meter lange houten schip ligt op 136 meter diepte. In het wrak bevinden zich de lichamen van de 29-jarige Emmy Nijssen uit Hoorn en de 32-jarige Griekse machinist. Een andere Griek, de verloofde van Emmy, overleefde de aanvaring.

De ouders van Emmy willen dat het lichaam van hun dochter worden geborgen. Volgens H. de Vries uit Zevenbergen, die zich hiervoor al vanaf eind 1996 inzet, is nu met Smit Tak overeenstemming bereikt over een bergingspoging in mei of juni. Smit Tak weigert zelf hierover mededelingen te doen. De berging is volgens De Vries mogelijk omdat Smit Tak dit najaar voor een andere opdracht een grote grijper in de Egeïsche Zee heeft. Met dit apparaat zal worden getracht de Jason boven water te brengen.

 

Identificatie
Zodra het schip aan land is gebracht, gaan vrijwilligers op zoek naar de twee verdronken opvarenden. De resten van het lichaam van Emmy wordt na identificatie naar Nederland gebracht om te worden gecremeerd. Alle gegevens die voor de identificatie nodig zijn, liggen volgens De Vries al bij de Nederlandse ambassade in Griekenland.

De operatie gaat volgens De Vries 80.000 gulden kosten. Hiervan heeft de speciaal opgerichte stichting Emmy Nijssen al 50.000 gulden binnengehaald. De rest hoopt De Vries van het bedrijfsleven en de gemeente Hoorn te krijgen.

 

 

 

De operatie “JASON” werd afgerond eind oktober 1998.